Održana prva konferencija o sprečavanju curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage

Početna > Aktuelno > održana prva konferencija o sprečavanju curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage

SAOPŠTENJE

 

ODRŽANA PRVA KONFERENCIJA O SPREČAVANJU CURENJA INFORMACIJA U CILJU PODIZANJA KVALITETA TUŽILAČKE ISTRAGE

 

20161118_10345918.11.2016. godine Državno veće tužilaca i Republičko javno tužilaštvo u saradnji sa Pravosudnom akademijom i uz podršku projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ koju finansira Evropska unija, u hotelu „Metropol“ , održali su konferenciju na temu sprečavanja curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage. Navedena konferencija okupila je predstavnike tužilaštva, MUP-a, meija i zdravstvenih ustanova sa ciljem utvrđivanja konkretnih mera za sprečavanje objavljivanja netačnih ili prevremenih informacija, jačanja profesionalnosti i odgovornosti u izveštavanju, poštovanja pretpostavke nevinosti i uspostavljanju ravnoteže između prava javnosti da zna i zaštite privatnosti. Ova konferencija je prva u nizu konferencija koje će se održati i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu tokom decembra.

Na konferenciji je pohvaljen rad tužilačkih portparola i uspostavljena komunikacija sa medijima od uspostavljanja Komunikacione strategije tužilaštva.

Sekretar Državnog veća tužilaca, Tomo Zorić, istakao je da građani imaju pravo da znaju ali i pravo na zaštitu svoje privatnosti, da se informacije često nalaze u medijima pre nego što ih tužilaštvo zvanično dobije, mediji ih objavljuju uz pozivanje na neimenovane izvore koji iznose detalje predistražnog postupka, da u tužilaštvu nije zabeležen slučaj curenja informacija i da je potrebna saradnja svih u sprečavanju ove pojave.20161118_105454

Pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova, Miloš Oparnica, naveo je da plasiranje netačnih ili prevremenih informacija može da poništi višemesečne rezultate rada velikog broja institucija i ugrozi sva načela na kojima počiva pravna država i da je važno suprostaviti se toj pojavi. Koordinator za sprovođenje Komunikacione strategije i zamenik u drugom Osnovnom javno tužilaštvu, Milica Ljubičić, navela je da projekat nema za cilj da traži krivca već rešenje, da svi imamo obavezu da štitimo privatnost svakog našeg građanina i poštujemo pretpostavku nevinosti, a da se stiče utisak u pojedinim slučajevima da se postupak vodi u medijima i da ćemo samo istinitim i pravovremenim informacijama postići balans između prava javnosti da zna i zaštite privatnosti. Dr. Nada Macura, lekar i portparol Hitne pomoći, izjavila je da se nalazi između čekića i nakovnja jer mnoge službe kontrolišu informacije ali da do sada nije imala loša iskustva niti primetila da ima curenja informacija.

20161118_112121Predavač Pravosudne akademije, Mirjana Golubović, istakla je da tužilaštvo treba da bude kreator informacija.

Na konferenciji je zaključeno da borba protiv curenja informacija ne može biti isključivo zadatak pravosuđa već zahteva da se aktiviraju svi akteri povezani sa radom pravosuđa koje mogu pogoditi štetne informacije.

Republika Srbija
Državno veće tužilaca
Resavska 42, 11000 Beograd, Srbija
Tel. 011 311 3186
pisarnica@dvt.jt.rs