Oдржана прва конференција о спречавању цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге

Почетна > Актуелно > oдржана прва конференција о спречавању цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге

САОПШТЕЊЕ

 

ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА О СПРЕЧАВАЊУ ЦУРЕЊА ИНФОРМАЦИЈА У ЦИЉУ ПОДИЗАЊА КВАЛИТЕТА ТУЖИЛАЧКЕ ИСТРАГЕ

 

20161118_10345918.11.2016. године Државно веће тужилаца и Републичко јавно тужилаштво у сарадњи са Правосудном академијом и уз подршку пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“ коју финансира Европска унија, у хотелу „Метропол“ , одржали су конференцију на тему спречавања цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге. Наведена конференција окупила је представнике тужилаштва, МУП-а, меија и здравствених установа са циљем утврђивања конкретних мера за спречавање објављивања нетачних или превремених информација, јачања професионалности и одговорности у извештавању, поштовања претпоставке невиности и успостављању равнотеже између права јавности да зна и заштите приватности. Ова конференција је прва у низу конференција које ће се одржати и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду током децембра.

На конференцији је похваљен рад тужилачких портпарола и успостављена комуникација са медијима од успостављања Комуникационе стратегије тужилаштва.

Секретар Државног већа тужилаца, Томо Зорић, истакао је да грађани имају право да знају али и право на заштиту своје приватности, да се информације често налазе у медијима пре него што их тужилаштво званично добије, медији их објављују уз позивање на неименоване изворе који износе детаље предистражног поступка, да у тужилаштву није забележен случај цурења информација и да је потребна сарадња свих у спречавању ове појаве.20161118_105454

Помоћник Министра унутрашњих послова, Милош Опарница, навео је да пласирање нетачних или превремених информација може да поништи вишемесечне резултате рада великог броја институција и угрози сва начела на којима почива правна држава и да је важно супроставити се тој појави. Координатор за спровођење Комуникационе стратегије и заменик у другом Основном јавно тужилаштву, Милица Љубичић, навела је да пројекат нема за циљ да тражи кривца већ решење, да сви имамо обавезу да штитимо приватност сваког нашег грађанина и поштујемо претпоставку невиности, а да се стиче утисак у појединим случајевима да се поступак води у медијима и да ћемо само истинитим и правовременим информацијама постићи баланс између права јавности да зна и заштите приватности. Др. Нада Мацура, лекар и портпарол Хитне помоћи, изјавила је да се налази између чекића и наковња јер многе службе контролишу информације али да до сада није имала лоша искуства нити приметила да има цурења информација.

20161118_112121Предавач Правосудне академије, Мирјана Голубовић, истакла је да тужилаштво треба да буде креатор информација.

На конференцији је закључено да борба против цурења информација не може бити искључиво задатак правосуђа већ захтева да се активирају сви актери повезани са радом правосуђа које могу погодити штетне информације.

Република Србија
Државно веће тужилаца
Ресавска 42, Београд
Тел. 011 311 3186
pisarnica@dvt.jt.rs